כל מה שצריך להכיר על תסמונת אספרגר

אם יצא לכם לשמוע על תסמונת אספרגר מדובר על תסמונת אותה אנחנו מסמנים על הרצף האוטיסטי. הסימנים המרכזיים של התופעה, הוא הקושי אותו חווים ילדים ומבוגרים ביכולת לפתח מיומנויות חברתיות כאלו ואחרות. אנחנו נראה לפעמים היעדר אמפתיה, קושי ביצירה של קשרים חדשים, עיסוק אובססיבי בכל פעם בדבר מסוים וכן הלאה. במאמר הבא אנחנו נדבר על התסמונת בהרחבה. נסביר בדיוק מה הגורמים לה ומה אפשר לעשות כדי לעזור למי שסובל מהסימפטומים הללו להרגיש טוב יותר. אם הנושא מעניין אתכם, זה הזמן לצאת לדרך ולהמשיך לקרוא את המאמר הבא. 

כמה נתונים סטטיסטים שיכולים לעזור 

קודם כל, אנחנו נתחיל בכך שאם אחד הילדים שלכם אובחן כסובל מאספרגר, הרי שאין בכך מקור לאשמה משום סוג. יש גורמים שונים אשר יכולים להוביל ילד או אדם מבוגר לפתח אספרגר. בדרך כלל, הגורם המשמעותי ביותר הוא הגורם הגנטי. אבל אנחנו יודעים כי זיהומים במהלך ההיריון למשל וכיוצא באלו, גם הם יכולים להוביל להתפחות מהסוג הזה. הסטטיסטיקה מצביעה על כך שהתסמונת רווחת בקרב בנים בשיעור גבוה מאשר נשים. נכון לכתיבת שורות אלו, היחס בין גברים לנשים במקרה הזה הוא של 9 גברים על כל אישה אחת.

האם מדובר על אוטיזם? 

אז כמו שאמרנו, מדובר על תופעה אשר ממוקמת על הרצף האוטיסטי. מה זאת אומרת? אנחנו יודעים כי בני האדם, חייבים לתקשר האחד עם השני כדי לשרוד. לאורך שנים רבות של אבולוציה, בני האדם פיתחו יכולות גבוהות בעניין הזה. אנחנו היום מתקשרים לא רק באופן מילולי. אנחנו יודעים לפרש הבעות פנים, אינטונציה וכן הלאה. לצורך ההמחשה, אצל אמא וילד שאינם סובלים מהתסמונת אנחנו יכולים לראות מקרים בהם האם אומרת לבן: 'תעשה מה שאתה רוצה'. אנחנו נבין, בלי הסבר נוסף, רק מהאינטונציה האם הכוונה של האם היא: אני לא מסכימה איתך, אבל תעשה מה שאתה רוצה כי אני רואה כי ממילא לא תקשיב לי. ובין מקרה בו האם באמת תעניק לילד את אפשרות הבחירה בלב שלם. הדקויות הללו, אשר כל כך ברורות לנו, מי שלא סובלים מהתסמונת, לא ברורות למי שיש להם קשיים בתקשורת. 

המאפיין הבולט הנוסף של אספרגר, הוא שבדרך כלל מי שסובלים מהתסמונת הם מי שמצד אחד במישור האינטלקטואלי הם לא נופלים מהממוצע. הקושי מתמקד בעיקר בפן החברתי. אגב, זו אחת הסיבות לכך שלעיתים, אנחנו אולי לא נבחין בתסמונת ברגע הראשון. אם למשל, במקרה של מי שסובל מאוטיזם בתפקוד נמוך, הסימנים של התסמונת ברורים לעין בדרך כלל, הרי שכאן, אנחנו מדברים על תסמונת כאילו 'חבויה', אבל כזו שכן מקבלת נוכחות כיוון שהסובלים ממנה מתקשים ביצירה של קשרים בין אישיים. 

האם הסובלים מהתופעה לא יכולים ליצור קשרים בכלל? 

מחקרים שונים הראו כי מי שלוקים באותה תסמונת אספרגר בדרך כלל יכולים לנתח את הרגשות של מי שנמצא מולם. הבעיה היא כי הם לא יודעים להתנהג בהלימה למה שהם מבינים בראש. כאמור, מה שעבורינו הוא אינטואיטיבי, עבור מי שסובלים מהתסמונת דורש לא מעט מאמץ. בעבודה משותפת, אפשר להביא להתקדמות משמעותית. זיהוי הבעיה כמו גם הכרה בה, יכולה לאפשר למי שסובלים מהתסמונת להצליח ולפתח מיומנויות אשר ישרתו אותם הלאה, בהמשך, החיים. על כך נדבר בהרחבה ממש עכשיו. 

תמיד נוכל למצוא דרכים חדשות כדי להתמודד 

אין ספק כי החלום של כל הורה זה לגדל ילד בריא, מי שאין לו קשיים חברתיים או קושי מסוג זה או אחר. עם זאת, הרי שכאשר אירוע מהסוג הזה מתגלגל לפתחנו, אנחנו יכולים בהחלט לעשות לא מעט כדי לעזור לילדים שלנו להרגיש טוב יותר. מקרים רבים מהעבר מוכיחים לנו כי עבודה עם איש מקצוע, המתקיימת באופן קבוע, באותו המקום, יכולה להביא להתקדמות. אנחנו חיים בעידן בו המחקר מתפתח כל הזמן. זה הזמן שלנו לאסוף את הידע המקצועי ולמצוא את הדרך לעזור ליקרים לנו. 

לחזור למשהו ספציפי?

דילוג לתוכן